backround

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΡΟΣ 2ο

Ένα πολύ ακόμη διασκεδαστικό παιχνίδι το οποίο δεν είναι μόνο καλοκαιρινό αλλά τώρα που είναι ο καιρός καλός (λέμε τώρα..) παίζεται πολύ ευχάριστα κι έξω είναι το παιχνίδι με μπαλόνια. Δεν εννοώ φυσικά το κλασσικό ελεύθερο παιχνίδι με μπαλόνια αλλά οργανωμένο. Και εξηγώ..Αρχικά δίνουμε ένα μπαλόνι σε κάθε παιδί (και εμείς ένα) και πειραματιζόμαστε σε διάφορους τρόπους να το πετάμε ψηλά:
-με το ένα χέρι
-με την κοιλιά μας
-με τον ποπό μας
-με το πόδι μας
-με την μύτη μας
-με το δάχτυλό μας
-με το κεφάλι μας
και με ό,τι άλλο σκεφτούμε! Τα παιδιά θα ξεκαρδιστούν στα γέλια προσπαθώντας να κάνουν τα παραπάνω!





 Αφού τα παιδιά παίξουν συνεχίζουμε σε ζευγάρια. Τα παιδιά γίνονται ζευγάρια και το κάθε ζευγάρι έχει ένα μπαλόνι. Τα ζευγάρια πρέπει να προχωράνε κρατώντας το μπαλόνι χωρίς χέρια αλλά με:
-την κοιλιά τους
-την μύτη τους
-τα δάχτυλά τους
-το μέτωπό τους
-τον ποπό τους







Και φυσικά όλα αυτά γίνονται έξω  στην αυλή! Και στο τέλος αφήστε τα να παίξουν ελεύθερα και να πειραματιστούν! Καλή διασκέδαση!




Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΡΟΣ 1ο

Ένα από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά παιχνίδια, με κάθε τάξη που είχα ως τώρα, είναι  "Η θάλασσα" όπως το λέω εγώ. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο κομμάτι μπλε πανιού και μπαλόνια. Παίζεται και μέσα στην τάξη και έξω.
Στην αρχή τα παιδιά πιάνουν όλα το πανί που είναι η θάλασσα και πάνω στο πανί βάζουμε τα μπαλόνια. Τους εξηγούμε ότι ο σκοπός είναι να κουνάνε το πανί σύμφωνα με τον ρυθμό του τραγουδιού που ακούνε, πότε αργά που σημαίνει ότι η θάλασσα είναι ήρεμη και πότε γρήγορα που σημαίνει ότι η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη και έχει πολλά κύματα. 
Τα τραγούδια που χρησιμοποιούσαμε εμείς είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη τα "Κύματα" και  "Θάλασσα". 

Αφού τελειώσει αυτό κάνουμε παραλλαγές του παιχνιδιού. Τα αγόρια κρατάνε το σεντόνι και τα κορίτσια γίνονται γοργόνες ή ψάρια (ότι προτιμούν) και περνάνε κάτω από το σεντόνι, κάθονται λίγο κολυμπάνε και βγαίνουν από την άλλη πλευρά.Το ίδιο γίνεται και με τα αγόρια μετά που γίνονται συνήθως καρχαρίες και ξιφίες! 






Είναι περιττό να σας πω πόσο τα χαίρονται τα παιδιά! Επίσης παίζεται με όλες τις ηλικίες.

Συνεχίζοντας με την ίδια θαλασσινή  διάθεση θα σας παρουσιάσω ένα παραμύθι που το λατρεύω και το λατρεύουν και τα παιδιά και δίνει δυνατότητες για δραματοποίηση.


"Η συναχωμένη γοργόνα" της Αθηνάς Δρακοπούλου εκδ. Παπαδόπουλος είναι ένα καλοκαιρινό παραμύθι, σε έμμετρο λόγο με αστεία στιχάκια.
Είναι η ιστορία ενός ψαρά που ονειρεύεται να βρει ένα ταίρι ενώ δεν μπορεί να πιάσει κανένα ψάρι. Τελικά ανακαλύπτει ότι δεν πιάνει ψάρια γιατί τα τρομάζει μια γοργόνα που είναι συναχωμένη και φτερνίζεται συνέχεια. Ο ψαράς ερωτεύεται την γοργόνα και ξεκινά η περιπέτειά τους. 
Εμείς το παίζαμε σαν ομαδικό παιχνίδι, δηλαδή τα αγόρια ήταν οι ψαράδες και ήταν πάνω στο καράβι τους και ψάρευαν και τα κορίτσια οι γοργόνες. Αφού παίζαμε όλο το παραμύθι στο τέλος χορεύαμε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε όπως τα ψάρια στο τέλος του βιβλίου.
Τραγούδια που χορεύαμε είναι το "Βγαίνει η βαρκούλα" και το "Ήταν ένα μικρό καράβι". Θα τα βρείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=tRtxIf8_mvQ και http://www.youtube.com/watch?v=U49xnHNADbU .

 Καλή διασκέδαση!

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ!

Μια πολύ ωραία κατασκευή που είχαμε κάνει πέρυσι με την Γιώτα την συνάδελφό μου είναι το παρακάτω χταπόδι.


Είναι μια πολλή όμορφη και εύκολη κατασκευή και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!

Κόψαμε το σώμα του χταποδιού και τα παπούτσια από κανσόν σε διάφορα χρώματα και τα πλοκάμια από λωρίδες οντουλέ χαρτιού. Τα παιδιά τα κόλλησαν στο σώμα και είχαμε πολλά χρωματιστά χταπόδια με παπούτσια!

Στις επόμενες αναρτήσεις έχω να προτείνω παιχνίδια καλοκαιρινά! Παιχνίδια που έχουμε παίξει άπειρες φορές και τα λάτρευαν τα παιδάκια!
Είναι παιχνίδια και για την τάξη και την αυλή, κάποια που συνδέονται με παραμύθια και δραματοποιήσεις και κάποια που είναι απλά για διασκέδαση! Κοιτάζω τις φωτογραφίες που θα βάλω και με πιάνει νοσταλγία που θυμάμαι τόσες όμορφες στιγμές και τόσα γέλια που έκαναν τα παιδιά! Ελπίζω να σας δώσω έμπνευση να τα παίξετε και να τα χαρείτε με τα παιδάκια στις τάξη σας!

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΤΑΞΗΣ

Παρακάτω σας παρουσιάζω 2 ιδέες για την διακόσμηση του πίνακα της τάξης με καλοκαιρινά θέματα που έχω κάνει. Ελπίζω να σας δώσουν έμπνευση!


Αυτή η διακόσμηση ήταν η πρώτη που έκανα μόνη μου στην τάξη και είμαι πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα! Θυμάμαι ότι και τα παιδάκια τον κοιτούσαν συνέχεια και τους άρεσε πολύ!
Εννοείται πως μας πήρε 3-4 μέρες.
Τι έκανα: Κόλλησα με καρφίτσες κομμάτια μπλε γκοφρέ χαρτιού για την θάλασσα και άσπρου γκοφρέ που το έβαψα με τέμπερα για να μοιάζει με παραλία. Τον φοίνικα και τα δελφίνια τα έφτιαξα από πατρόν που είχα.
Τους αστερίες τους έβαψαν τα παιδιά με τέμπερα και κόλλησαν σε κάθε πόδι από ένα κοχύλι.


Στα καβουράκια κόλλησαν ζυμαρικά στην πλάτη τους και μάτια.


Ο ήλιος ήταν ομαδική εργασία. Τα παιδιά βάψανε τον κύκλο με τα δάχτυλά τους και μετά σχεδίασα το χέρι τους σε κανσόν και τα κολλήσαμε για ακτίνες. Υπέροχο πραγματικά!




Η δεύτερη ιδέα είναι της συναδέλφου μου της Γιώτας όχι στον πίνακα της τάξης αλλά μπορεί να γίνει και στον πίνακα.


Η φωτογραφία δεν είναι πολύ καλή αλλά όπως βλέπετε είναι ένα δίχτυ που κρεμάσαμε και πάνω στερεώσαμε με μικρά μανταλάκια τις κατασκευές των παιδιών από χάρτινα πιάτα. Είχαμε ψάρια, καβούρια και μέδουσες με τα πατρόν από το περιοδικό "Παράθυρο" τα οποία βάψανε τα παιδιά με τέμπερες και στις μέδουσες κολλήσανε λωρίδες από τούλι.


Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Καλοκαιρινές κατασκευές!

Μια τέλεια ιδέα για τις καλοκαιρινές μας κατασκευές είναι η χρήση του πλαστικού με τις φούσκες που χρησιμοποιούμε για πακετάρισμα (αεροπλάστ). Το site "No time for flashcards" δίνει μια πολύ ωραία ιδέα για κατασκευή με αεροπλάστ για μικρά παιδιά! Η διεύθυνση είναι: http://www.notimeforflashcards.com/2009/08/back-to-school-craft.html


Μια θάλασσα από τέμπερα με κολλημένα ψαράκια που έχουν βαφτεί με αεροπλάστ! Δίνει μια πραγματικά ¨θαλασσινή αίσθηση"!

Το ίδιο μπορεί να γίνει και ανάποδα, δηλαδή να βάψουμε την θάλασσα με αεροπλάστ και να κολλήσουμε ψάρια, κοχύλια, φύκια και ό,τι άλλο θέλουμε και να φτιάξουμε ένα θαλασσινό κολλάζ! Την συγκεκριμένη ιδέα την είδα στο πολυαγαπημένο μου site "I heart crafty things". http://iheartcraftythings.blogspot.com/2011/08/hooray-for-fish-mural.html


Μάλιστα από τα συγκεκριμένα πήρα την ιδέα για την χειροτεχνία που θα κάνω στα παιδιά που θα φυλάξω το σαβ/κο. Θα την συνδυάσω με ένα καλοκαιρινό παραμύθι που θα διαβάσουμε και θα παίξουμε. Είμαι ήδη ενθουσιασμένη!