backround

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΤΡΕΛΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙΑ

Λόγω τέλους της δουλειάς μου (τέλειωσε η σύμβαση) από δω και πέρα θα σας παρουσιάζω στο μπλογκ χειροτεχνίες που έκανα σε προηγούμενες χρονιές και χειροτεχνίες που θα έκανα αν δούλευα ακόμη.

Ξεκινάω με μια που έκανα πέρυσι, τα τρελά πασχαλινά κοτοπουλάκια, τα οποία άρεσαν πολύ στα παιδιά!


Έκοψα χρωματιστά κανσόν σε κύκλους και τα παιδιά έκαναν με το δάχτυλό τους τυπώματα. Κολλήσαμε την μύτη, τα πόδια και τα μάτια και χρωματιστά φτερά. Τέλος τα κολλήσαμε σε χρωματιστά ξυλάκια.




Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ '21

Μιλήσαμε για τις μάχες του '21 και είδαμε φωτογραφίες με κάποιες από τις μεγάλες μάχες και τους έλεγα την ιστορία της κάθε μάχης καθώς τις βλέπαμε. Μ' αυτό τον τρόπο είδαν και και άκουσαν για κάποια από τα μεγαλύτερα γεγονότα της επανάστασης. Να οι εικόνες μας:

Μάχη Αλαμάνας

Πυρπόληση τούρκικης ναυαρχίδας από τον Κανάρη
Πυρπόληση τούρκικης ναυαρχίδας από τον Κανάρη


Έξοδος του Μεσολογγίου

Η μάχη στα Δερβενάκια

Ναυμαχία Ναβαρίνου

Μάχη της Γραβιάς

Το χάνι της Γραβιάς


Είδαμε επίσης και τα όπλα που είχαν τότε καθώς και τα άρματα του Κολοκοτρώνη.









Στην συνέχεια ζωγραφίσαμε την παρακάτω εικόνα είχα βρει στο διαδίκτυο από το http://e-children.blogspot.com/.



Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ

Ασχοληθήκαμε με τον χορό του Ζαλόγγου και τις Σουλιώτισσες.
 Αφού διηγήθηκα την ιστορία στα παιδιά και τους εξήγησα ότι συνέβη πριν την Επανάσταση όταν οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους και με αφορμή το γεγονός αυτό μιλήσαμε για το πόσο άσχημα περνούσαν οι σκλαβωμένοι Έλληνες. Σκεφτήκαμε τι έχουμε εμείς τώρα που είμαστε ελεύθεροι που τότε δεν το είχαν.

Στη συνέχεια είδαμε το μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν τους και το συζητήσαμε.



Δραματοποιήσαμε το γεγονός με τα κορίτσια να χορεύουν τον χορό του Ζαλόγγου και να "πέφτουν" στον γκρεμό υπό τους ήχους του τραγουδιού.

Στην συνέχεια χορέψαμε κι κι άλλα τραγούδια που τα μαθαίνουμε αυτές τις μέρες (και για την γιορτή). Η λίστα μας είναι:
1.  Θούριος
2. Κλέφτικη ζωή
3. Τα κλεφτόπουλα
4. Στα τρίκορφα
5. Να 'τανε το 21

Μετά κάναμε κολλάζ τον χορό του Ζαλόγγου.

Σε κόλλες κανσόν σε χρώμα πράσινο ανοιχτό το κάθε παιδί με καφέ δαχτυλομπογιά έκανε ένα βουνό με το δάχτυλό του.

Μετά ζωγραφίσαμε ο καθένας από 6 Σουλιώτισες σε μικρό μέγεθος και τις κόψαμε. Όταν στέγνωσε το βουνό τις κολλήσαμε. Το αποτέλεσμα βγήκε πολύ ωραίο!


Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ '21

Συνεχίζουμε μιλώντας για την διπλή γιορτή και τώρα μιλάμε για την Ελληνική επανάσταση του 1821. Αφού τους είπα κάποια πράγματα για την Ελληνική επανάσταση μιλήσαμε για τους αγωνιστές του '21. Βλέποντας τις φωτογραφίες τους  τους έλεγα κάποιες πληροφορίες για τον καθένα.
Να οι φωτογραφίες μας.











Να και οι πληροφορίες για τον καθένα.
  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο γέρος του Μοριά, γεννήθηκε στην Πελοπόννησο. Μεγάλη ηγετική μορφή του αγώνα. Κατά την διάρκεια της επανάστασης ελευθέρωσε την Τρίπολη και την Καλαμάτα.

  • Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο Καραϊσκάκης ήταν αρματολός αργότερα σπουδαίος στρατηγός της επανάστασης. Γεννήθηκε σε μια σπηλιά στο κοντά στο Μαυρομάτι Καρδίτσας. Πολέμησε στο Αγρίνιο τον και τα Άγραφα.

  • Γρηγόριος Παπαφλέσσας
Κληρικός και πολεμιστής της επανάστασης. Μέλος της Φιλικής εταιρείας, πολέμησε στην Πελοπόννησο μέχρι τον θάνατό του.

  • Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
Οπλαρχηγός της επανάστασης που γεννήθηκε στην Μάνη. Πολέμησε στην Πελοπόννησο.



  • Κωνσταντίνος Κανάρης
Γεννήθηκε στα Ψαρά και ήταν ηγετική μορφή στον ναυτικό αγώνα. Χαρακτηριστικό γεγονός του ναυτικού αγώνα ήταν η πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας από τον Κανάρη.

  • Οδυσσέας Ανδρούτσος
Μεγάλος οπλαρχηγός της επανάστασης που ονομάστηκε και "λιοντάρι της Ρούμελης" για την αντρειοσύνη του. Πολέμησε στην μάχη στο Χάνι της Γραβιάς όπου πέτυχε μεγάλη νίκη εναντίον του Ομέρ Βρυώνη.

  • Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν ηρωίδα της επανάστασης. Παντρεύτηκε δύο φορές. Όταν πέθανε και ο δεύτερος σύζυγός της ήταν 40 χρονών και είχε 7 παιδιά. Ήταν όμως και πολύ πλούσια από τις περιουσίες των συζύγων της, έχοντας γη, χρήματα και πλοία.
Η Μπουμπουλίνα βοήθησε στην προετοιμασία της επανάστασης αγοράζοντας μυστικά όπλα και πολεμοφόδια που τα έκρυβε σπίτι της.

  • Μαντώ Μαυρογένους
Κατά την διάρκεια της επανάστασης ο κάθε Έλληνας προσέφερε όπως μπορούσε. Η Μαντώ Μαυρογένους προσέφερε όλη της την περιουσία στον αγώνα της απελευθέρωσης.

 Τέλος μιλήσαμε για τον Αθανάσιο Διάκο και σταθήκαμε λίγο παραπάνω μιας και έδρασε και πέθανε στην περιοχή μας (Λαμία - γέφυρα Αλαμάνας).
  • Αθανάσιος Διάκος
Ένας από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης, ήταν οπλαρχηγός και αργότερα στρατηγός. Έδρασε στην Στερεά Ελλάδα. Πολέμησε στην Λιβαδειά και κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας όπου πολέμησε εναντίον του Ομέρ Βρυώνη. Στην μάχη αυτή τον έπιασαν, τον μετέφεραν στην Λαμία και τον σούβλισαν και στη συνέχεια τον έκαψαν.
'Οταν τον έπιασαν τον πήγαν μπροστά στον Ομέρ Βρυώνη εκείνος του είπε ότι αν αλλαξοπιστήσει και ασπαστεί τον ισλαμισμό θα τον κάνει Τούρκο αξιωματικό. Ο διάκος αρνήθηκε και είπε “Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω”. Ο διάκος αντιμετώπισε τον μαρτυρικό του θάνατο με πολύ θάρρος. Χαρακτηριστικό έμεινε αυτό που είπε πεθαίνοντας ¨Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι.”

Είδαμε το άγαλμα του Αθ. Διάκου στην γέφυρα της Αλαμάνας, 


το άγαλμα του Αθ. Διάκου στην πλατεία Διάκου στην Λαμία,

  
και τέλος είδαμε το κενοτάφιο (το οποίο τους εξήγησα τι σημαίνει) του Αθ. Διάκου που βρίσκεται μέσα στην Λαμία.


Στην συνέχεια ζωγραφίσαμε ο καθένας από έναν αγωνιστή (τα άφησα να διαλέξουν ποιον ήθελαν), να και οι εικόνες μας,











και φτιάξαμε έναν τσολιά και μια ελληνοπούλα. Να οι εικόνες:



Στον τσολιά ζωγραφίσανε με κηρομπογιά το γιλέκο, τα μαλλιά και την φούντα στο τσαρούχι. Μετά κολλήσανε λευκό γκοφρέ για φουστανέλα και από πάνω μια λεπτή λωρίδα μπλε βελουτέ για ζωνάρι. Μετά κολλήσανε μπαλάκια κόκκινου γκοφρέ στο τσαρούχι και το φέσι.


Για την ελληνοπούλα ζωγραφίσανε τα μαλλιά και το γιλέκο με κηρομπογιά και κολλήσανε γαλάζιο γκοφρέ για φούστα. Πάνω από την φούστα κολλήσανε μια λωρίδα κόκκινου βελουτέ για ζώνη και στόλισαν την φούστα με μπαλάκια κόκκινου γκοφρέ. Τέλος κολλήσανε μπαλάκια κόκκινου γκοφρέ στο φέσι. Οι λεπτομέρειες και στα δύο βγήκαν πολύ ωραίες και σαν κατασκευή είναι πολύ δημιουργική γιατί συνδυάζει πολλές τεχνικές και πολύ εύκολη και ευχάριστη για τα παιδιά!


Γενικά με την γιορτή, τα ποιήματα, τα τραγούδια και τις νέες πληροφορίες δεν θέλω να τα πιέζω με πολλές και περίπλοκες κατασκευές. Θέλω να κάνουμε λίγα αλλά να τους μείνουν και να τα χαρούν!

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Για το σχολικό λεωφορείο χρειαζομαστε τα παρακάτω φύλλα εργασίας:



Αρχικά ζωγραφίζουν το λεωφορείο κίτρινο,


και μετά ζωγραφίζουν τους ανθρώπους και κόβουν τα παράθυρα.



Κολλάνε τα παράθυρα στο λεωφορείο και έτοιμο!